Actionline

ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΡΙΕΡΑΣ: ΜΕ ΠΟΙΟΝ ΤΡΟΠΟ ΘΑ ΠΕΤΥΧΕΤΕ ΣΕ ΕΝΑ ΝΕΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ

Μπορεί να έχετε φτάσει σε εκείνο το σημείο που πλέον η δουλειά που κάνετε δεν σας γεμίζει καθόλου. Η καθημερινότητα στην εργασία σας είναι για εσάς βασανιστική και τα λεπτά περνούν πολύ δύσκολα. Μάλιστα, τελευταία έχετε βάλει στο μάτι κάποια σεμινάρια που σας παρακινούν να μάθετε κάτι καινούριο, κάτι που ίσως πάντα θέλατε και δεν είχατε τον χρόνο να κάνετε ή βρήκατε ένα μεταπτυχιακό που σας κλείνει το μάτι. Αυτά θα μπορούσαν να είναι καμπανάκια για να προχωρήσετε σε μια αλλαγή καριέρας. Πριν το κάνετε αυτό, όμως, πρέπει πραγματικά να συζητήσετε με τον εαυτό σας. Πρέπει να είστε σίγουροι ότι το αντικείμενο που έχετε τώρα δεν σας εκφράζει καθόλου ή απλώς διαμορφώσατε αυτή την άποψη βάσει της τελευταίας σας εργασιακής εμπειρίας.

Στο κείμενο αυτό θα προσπαθήσουμε να εστιάσουμε σε αυτούς τους παράγοντες και να δούμε τελικά πώς μπορούμε να κάνουμε μια αλλαγή καριέρας σε περίπτωση που το έχετε αποφασίσει.

Οι περισσότεροι εργαζόμενοι αρχίζουν να σκέφτονται την αλλαγή καριέρας αναζητώντας μια σημαντική αλλαγή στην καθημερινότητα τους. Μερικοί θέλουν απλώς να επιλέξουν έναν τομέα που έχει λιγότερο στρες, σταθερό ωράριο ή περισσότερα χρήματα. Άλλοι επιδιώκουν να δοκιμαστούν σε κάτι καινούριο γιατί αγαπούν να μην είναι κλεισμένοι σε ένα γραφείο και να ταξιδεύουν συχνά λόγω της δουλειάς τους ή αισθάνονται ότι οι δεξιότητες τους θα εκτιμηθούν περισσότερο σε έναν άλλον κλάδο.

Ξεκαθαρίστε αν είστε ικανοποιημένοι με το αντικείμενο σας

Πολύ συχνά, μια κακή εμπειρία στον εργασιακό χώρο μπορεί να σας δώσει λάθος μηνύματα. Πρέπει, λοιπόν, να σκεφτείτε αν αυτό από μόνο του σας επηρεάζει να κάνετε μια αλλαγή στην καριέρα σας ή αν σας έχει κουράσει γενικά το αντικείμενο και φαντάζεστε τον εαυτό σας να εργάζεται σε έναν διαφορετικό κλάδο. Είναι σημαντικό να το ξεκαθαρίσετε αυτό γιατί κάποιες φορές το να αλλάξετε απλώς εργοδότη μπορεί να δώσει την απάντηση στον προβληματισμό σας.

Εξετάστε τα ενδιαφέροντα σας

Ίσως στα ενδιαφέροντα σας να κρύβεται η απάντηση για την αλλαγή καριέρας που θέλετε να κάνετε. Μπορεί κατά τις σπουδές σας στο πανεπιστήμιο, κάποιο μάθημα που θα μπορούσε να αφορά ένα άλλο αντικείμενο να σας κέντριζε το ενδιαφέρον. Μπορεί να έχετε λάβει μέρος σε εθελοντικά προγράμματα που αφορούν συγκεκριμένους τομείς δραστηριότητας και να μπορεί αυτό τώρα να αποτελέσει μια ευκαιρία για να ασχοληθείτε επαγγελματικά. Ίσως, στον ελεύθερο σας χρόνο κάνετε κάποιο χόμπι που ήρθε η ώρα να σας φέρει χρήματα. Οι επιλογές είναι πολλές αν σκεφτείτε πιο αναλυτικά όλα τα ενδιαφέροντα σας. Καλό θα ήταν η αλλαγή καριέρας να προσανατολιστεί σε ένα αντικείμενο που το αγαπάτε πολύ περισσότερο.

Σκεφτείτε να κάνετε καριέρα σε τελείως διαφορετικούς κλάδους

Αν τα ενδιαφέροντα σας δεν σας έχουν δώσει την απάντηση που ψάχνετε, φτιάξτε μια λίστα με πιθανούς κλάδους που θα μπορούσατε να φανταστείτε τον εαυτό σας και αναλογιστείτε πόσο ρεαλιστικό θα ήταν να ξεκινήσετε να κυνηγάτε αντίστοιχες θέσεις εργασίας. Εδώ μπορεί να σας βοηθήσει και το διαδίκτυο. Μπορείτε να ψάξετε κλάδους που έχει συνεχόμενες ανάγκες για προσωπικό. Αν σας έχει ήρθε στο μυαλό αμέσως κάποιος κλάδος μπορείτε να αναζητήσετε αν έχει αυξανόμενη κερδοφορία. Ακόμα, ίσως θα ήταν καλό να βρείτε λόγους που αξίζει κάποιος να εργαστεί στον τομέα και αν υπάρχει εργασιακή ικανοποίηση από όσους το τολμούν. Τέλος, μπορείτε να ζητήσετε τη συμβουλή του περιβάλλοντος σας ή να απευθυνθείτε σε κάποιον business coach ή recruiter για να σας δώσει χρήσιμες συμβουλές.

Αναζητήστε σχετικές αγγελίες

Βρείτε μια αγγελία που ζητάει προσωπικό για αυτό ακριβώς που θέλετε να κάνετε. Δείτε ποιες είναι οι απαιτήσεις. Τι γνώσεις απαιτούνται για τη θέση; Τι αρμοδιότητες περιλαμβάνει; Σκεφτείτε τον εαυτό σας να το κάνει αυτό καθημερινά. Αν σας γεμίζει, τότε είστε σε πολύ καλό δρόμο. Δείτε αν μπορείτε να κάνετε σχετικά σεμινάρια ή αν θα χρειαστεί κάποια μεγαλύτερη εκπαίδευση. Αναζητήστε ανοιχτές θέσεις πρακτικής στο αντικείμενο που θα μπορούσαν να σας προσφέρουν μια προϋπηρεσία που θα σας φανεί χρήσιμη. Κοινώς, κάντε ένα πλάνο δράσης που θα μπορέσει να σας βάλει μέσα στον νέο τομέα που σας ενδιαφέρει.

Δημιουργήστε το brand του εαυτού σας

Σκεφτείτε ότι θα είναι δύσκολο στην αρχή να πείσετε κάποιον εργοδότη να σας προσλάβει για κάτι που δεν θα έχετε προϋπηρεσία. Μπορείτε, όμως, να τον κερδίσετε με το ενδιαφέρον σας. Φροντίστε να παρουσιάζετε τον εαυτό σας στα social media και ειδικά στο LinkedIn με τέτοιον τρόπο που θα δείχνει την αγάπη σας για το νέο αντικείμενο. Μπορείτε να ανεβάζετε τις πιστοποιήσεις από τις εκπαιδεύσεις ή αντίστοιχα άρθρα που παρουσιάζουν τις τελευταίες εξελίξεις. Προβάλλοντας ένα προφίλ του ενημερωμένου επαγγελματία, αυτό μπορεί να παρακινήσει τον υποψήφιο εργοδότη σας να σας δώσει την ευκαιρία που ψάχνετε. Συνδεθείτε με άτομα του νέου σας κλάδου και δείτε πώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτές τις επαφές προς όφελος σας. Μπορείτε να έρθετε και σε επαφή μαζί τους ζητώντας συμβουλές για τον χώρο και τι απαιτήσεις έχει ο τομέας που θέλετε να μπείτε. Ακόμη, μια καλή ιδέα είναι να βρείτε ανθρώπους από το παρελθόν σας, για παράδειγμα από το σχολείο, που έχουν ακολουθήσει μια αντίστοιχη πορεία και θα μπορούσαν τώρα να σας φανούν χρήσιμοι.

Ξεκινήστε να παρέχετε τις υπηρεσίες σας

Αν ο νέος σας κλάδος ενδείκνυται για να το κάνετε, μπορείτε να παρέχετε τις υπηρεσίες σας εθελοντικά ή έναντι μικρής αμοιβής (freelancer) για ένα διάστημα προκειμένου να μπείτε στον χώρο και να χρησιμοποιήσετε αυτή την εμπειρία στο βιογραφικό σας προς όφελος σας. Μη φοβηθείτε να το κάνετε καθώς έτσι θα δείτε αφενός αν σας ενδιαφέρει ο κλάδος, αφετέρου θα εντοπίσετε τις αδυναμίες σας και θα μπορέσετε να δώσετε μεγαλύτερη βάση εκεί.

Στην Ελλάδα, το να αλλάξεις καριέρα ίσως να αντιμετωπιστεί αρχικά με καχυποψία από το περιβάλλον σας, όμως, είναι μια εφικτή λύση αν το πάρετε απόφαση. Πρέπει κάποια στιγμή να δούμε τις παγκόσμιες εξελίξεις στον εργασιακό χώρο και να βρίσκουμε τον τρόπο να ελισσόμαστε και να κάνουμε αλλαγές όταν αυτές απαιτούνται. Δεν χρειάζεται να καθορίζει πάντα η προϋπηρεσία μας σε έναν τομέα όλο το εργασιακό μας μέλλον. Σκεφτείτε το!

Συμβουλευτείτε τις αγγελίες της ACTIONLINE για να δείτε ποιοι είναι οι κλάδοι που έχουν ζήτηση αυτό το διάστημα!

Scroll to Top