Actionline

ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ – ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ – ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

Σε εποχές δύσκολες, όπως αυτές που βρίσκονται στο παρασκήνιο το τελευταίο διάστημα, γίνεται ολοένα και επιτακτικότερη η ανάγκη δημιουργίας βιώσιμων και αποδοτικών θέσεων εργασίας. Οι αντίστοιχες εταιρείες λοιπόν, που βρίσκονται προς αναζήτηση του ιδανικού υποψηφίου για τις προαναφερθείσες θέσεις έχουν έναν ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα, καθώς «επενδύουν» στον προτεινόμενο εργαζόμενο, γιατί περί επένδυσης πρόκειται.

Στηριζόμενοι στο τρίπτυχο διαφάνεια- εμπιστοσύνη- συνεργασία οι εκάστοτε εργοδότες προσπαθούν να φέρουν στην επιφάνεια την καλύτερη δυνατή απόδοση του κάθε εργαζομένου και κατά συνέπεια το μέγιστο δυνατό, θετικό αποτέλεσμα για την εταιρεία τους. Όταν υπάρχει διαφάνεια και ειλικρίνεια στις σχέσεις μας, χτίζεται εμπιστοσύνη και όταν πλέον υπάρχει εμπιστοσύνη αναπτύσσεται και αποδίδει η συνεργασία. Σε μία εταιρεία και σε οποιαδήποτε άλλης μορφής επιχείρηση, η πρωτοβουλία, η καινοτομία, η σκληρή δουλειά και το «extra mile» του καθενός είναι αυτά τα χαρακτηριστικά που αναγνωρίζονται, επιβραβεύονται και εν τέλει ξεχωρίζουν και αναβαθμίζουν τον εργαζόμενο- ιδανικό υποψήφιο.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τη DofE το 33% των εργοδοτών δηλώνει ότι τα soft skills είναι πιο σημαντικά από τα ακαδημαϊκά επιτεύγματα των νέων. Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε  με τη συμμετοχή 500 περίπου senior managers αποκάλυψε ότι το 95% των στελεχών αξιολογεί τα soft skills πιο σημαντικά από τα αποτελέσματα που θα επιτύχουν οι νέοι στις τελικές τους εξετάσεις, ενώ το 98% προτείνει στους νέους να επενδύσουν στην ενίσχυση των εν λόγω δεξιοτήτων (επικοινωνιακές ικανότητες, ομαδικότητα, ηγετικές ικανότητες κ.α.) ώστε να είναι περισσότερο ανταγωνιστικοί στην αγορά εργασίας. Από την πλευρά του, ο Διευθύνων Σύμβουλος της DofE, Peter Westgarth, ανέφερε χαρακτηριστικά : «Τα αποτελέσματα της έρευνας αποκαλύπτουν ότι οι δυνατότητες ενός νέου δεν αντικατοπτρίζονται αποκλειστικά στους βαθμούς ή την ακαδημαϊκή τους καριέρα. Μπορεί να αποτελούν ένα δείκτη της δυναμικής τους αλλά δεν αποτυπώνουν όλο το εύρος των ικανοτήτων τους».

Σε καιρούς δύσκολους και απαιτητικούς, είναι πολύ σημαντικό για τον εργαζόμενο να έχει τη βεβαιότητα πως η εταιρεία θα σταθεί δίπλα του, θα φροντίσει να μην του λείπει κανένα απαραίτητο εργαλείο για τη δουλειά του. Εξίσου σημαντικό είναι και το αντίθετο. Να γνωρίζει, δηλαδή η εταιρεία πως ο εργαζόμενος θα κάνει ότι περνάει από το χέρι του για να γίνει σωστά η δουλειά που του έχει ανατεθεί.

Συνοψίζοντας, σε ένα περιβάλλον ραγδαία μεταβαλλόμενο και συμπιεσμένο υπό τις συνθήκες της υψηλής ανεργίας, της οικονομικής κρίσης και της απαράμιλλης πίεσης σε εργασιακό χώρο και μη, κάποιες αξίες μένουν αναλλοίωτες και αυτές είναι που πρέπει να καλλιεργηθούν και να προστατευθούν, καθώς είναι κινητήρια δύναμη  για την οποιαδήποτε αειφόρο και βιώσιμη εξέλιξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων!

Γράφει η Κωνσταντίνα Κωστάκου

Scroll to Top