Actionline

Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟ 2023: ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΟΥΝ

Τα πράγματα στον εργασιακό τομέα αρχίζουν και αλλάζουν και σ΄αυτό θα συμφωνήσουμε όλοι ότι έπαιξε μεγάλο ρόλο η πανδημία που όλοι βιώσαμε.

Οι υπάλληλοι είδαν να αλλάζει η καθημερινότητα τους δραματικά, να εφαρμόζουν νέα μοντέλα εργασίας και να αποκτούν νέες δεξιότητες για να είναι πιο ευέλικτοι. Κι αν το μοντέλο της τηλεργασίας ήρθε για να βοηθήσει την αγορά να συνεχίσει να κινείται, φαίνεται πως αυτό έδωσε την ευκαιρία στο εργατικό δυναμικό να αναθεωρήσει κάποια ζητήματα και να είναι πλέον σε θέση να αξιολογεί σε πολλές περιπτώσεις ποια μέθοδος είναι καλύτερη και πιο αποδοτική.

Ταυτόχρονα, είδαμε το κύμα της μεγάλης παραίτησης στην Αμερική, όπου νέοι άνθρωποι αποφάσισαν να αφήσουν τις παλιές δουλειές τους και να επικεντρωθούν σε νέες εργασίες που ταιριάζουν καλύτερα στη νέα τους φιλοσοφία και τους αποδεσμεύουν τόσο από το τυπικό εργασιακό ωράριο όσο και από την καθημερινή παρουσία σε συγκεκριμένους χώρους εργασίας.

Ποια από αυτά, όμως, μένουν και ποια αλλάζουν το 2023; Τι δείχνουν οι εργασιακές τάσεις και ποιοι εργοδότες θα ανέβουν στην προτίμηση όσων αναζητούν εργασία; Ας δούμε κάποιες τάσεις που οι ειδικοί πιστεύουν ότι θα παίξουν σημαντικό ρόλο τη χρονιά αυτή που μόλις υποδεχτήκαμε.

Ευέλικτη εργασία

Πράγματι, το μοντέλο της ευέλικτης εργασίας κερδίζει συνεχώς έδαφος. Είτε αυτό σημαίνει εργασία εξ αποστάσεως, είτε υβριδική εργασία (δια ζώσης και απομακρυσμένα σε εναλλαγή), η ευελιξία τόσο στον χώρο αλλά και στον χρόνο (αποδέσμευση τυπικού οκταώρου και συμφωνία για τις ώρες εργασίας) θα αποτελέσει μια σημαντική τάση αλλά και ένα σημαντικό κριτήριο για τους ανθρώπους που αναζητούν εργασία. Μάλιστα, η δυνατότητα απομακρυσμένης εργασίας έχει ενθαρρύνει πολύ και τις εταιρείες να αναζητούν προσωπικό από άλλες χώρες κάτι που δημιουργεί περισσότερες ευκαιρίες για απασχόληση.

Χρήση διαφορετικών συσκευών

Το παραδοσιακό μοντέλο που θέλει έναν υπάλληλο γραφείου να δουλεύει μόνο χρησιμοποιώντας τον υπολογιστή του φαίνεται να μας αφήνει το 2023 καθώς οι τεχνολογικές δυνατότητες επιτρέπουν πλέον στον εργαζόμενο να είναι διασυνδεμένος και να εργάζεται με τη χρήση και άλλων συσκευών όπως τα tablets και τα κινητά τηλέφωνα. Σε ορισμένες περιπτώσεις η χρήση τους μπορεί να μειώσει αισθητά τον χρόνο περάτωσης κάποιας ειδικής εργασίας και να αυξήσει την αποδοτικότητα του εργαζομένου.

Έμφαση στο αποτέλεσμα

Φαίνεται πως πλέον η έμφαση θα δοθεί στο αποτέλεσμα και όχι στις επιμέρους αυτοματοποιημένες εργασίες. Οι υπάλληλοι μπορούν να ανταπεξέλθουν και να φέρουν αποτελέσματα έχοντας την αντίστοιχη εμπιστοσύνη και εκπαίδευση από τον εργοδότη τους. Η ολοκλήρωση των εργασιών μπορεί να γίνει με τρόπους που νιώθει πιο εξοικειωμένος ο εργαζόμενος και ακολουθώντας τους στόχους που έχουν τεθεί από τη διοίκηση.

Νέες τεχνολογίες συνεργασίας

Ο καιρός που τα emails πήγαιναν και έρχονταν φαίνεται να τελειώνει με τις νέες τεχνολογίες και το instant messaging. Πλέον, πλατφόρμες όπως το Slack, που επιτρέπουν μια πιο άμεση επικοινωνία με δυνατότητες μεταφοράς αρχείων, δημιουργίας meeting sessions και ανταλλαγής άμεσων μηνυμάτων, μπορούν να διευκολύνουν περισσότερο τις εταιρικές διαδικασίες και να κερδίσουν χρόνο για τον εργαζόμενο που έχει ως στόχο να ολοκληρώσει μια συγκεκριμένη εργασία. Οι εταιρείες φαίνεται πως θα ενσωματώσουν σε μεγαλύτερο ποσοστό μέσα στη χρονιά αυτές τις εφαρμογές και γι’αυτό έχει καταγραφεί και ως μια από τις τάσεις.

Άλλες σημαντικές τάσεις

Πέρα από τα παραπάνω που κρίναμε ως τα πιο σημαντικά και βλέπουμε ήδη να έχουν μπει σε μια συγκεκριμένη τροχιά, ενδιαφέρον συγκεντρώνουν και κάποιες ακόμη τάσεις που δείχνουν την εξέλιξη των εργαζόμενων το 2023. Έτσι, λοιπόν, η μετάδοση της γνώσης με στόχο την ανάπτυξη μιας εταιρείας και της ανταλλαγής απόψεων αποτελεί άλλο ένα σημείο κλειδί που αλλάζει την κουλτούρα της κλειστής εσωτερικής πληροφόρησης. Οι εργαζόμενοι είναι έτοιμοι να πάρουν και να δώσουν πληροφορίες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν αισθητά την επαγγελματική τους ανάπτυξη αλλά και την εταιρεία στην οποία εργάζονται. Επίσης, το νέο εργασιακό περιβάλλον θα πρέπει να δίνει μεγαλύτερη αξία στη φωνή του κάθε εργαζόμενου, ώστε να νιώθει συμμέτοχος στις εξελίξεις και να αποδίδει στον εαυτό του μερίδιο της επιτυχίας. Ακόμη, η μάθηση και η εκπαίδευση θα γίνεται πιο προσαρμοσμένα στις ανάγκες του εργαζόμενου, ώστε να μπορεί να βρει εφαρμογή μέσα στην εταιρεία. Η εκπαίδευση είναι αγαθό αλλά είναι ακόμη καλύτερη όταν συνδυάζεται με πρακτική εφαρμογή. Τέλος, μπορούμε πλέον εντός της εταιρείας να μιλάμε για τον εκδημοκρατισμό της εκπαίδευσης, που σημαίνει ότι η εφαρμογή της δεν γίνεται απαραίτητα από πάνω προς τα κάτω, αλλά και από κάτω προς τα πάνω. Δηλαδή, αν ο εργαζόμενος φέρει κάτι που θα προσδώσει αξία στην εταιρεία θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να το μεταλαμπαδεύσει και σε συναδέλφους που μπορεί να είναι ανώτεροι του στην κλίμακα ή και όχι χωρίς ρίσκο.

Για την καλύτερη κατανόηση αυτού του κειμένου, δημιουργήσαμε ένα infographic που θα σας βοηθήσει να αντιληφθείτε πιο άμεσα τις τάσεις που περιγράψαμε:

Scroll to Top