Actionline

ΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΕΣ ΠΕΠΟΙΘΗΣΕΙΣ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΣΗ ΣΟΥ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ;

Οι περιοριστικές πεποιθήσεις είναι οι αυθαίρετες σκέψεις που κάνουμε για τον εαυτό μας και μας εμποδίζουν από το να δούμε ρεαλιστικά την εικόνα. Καθώς αφορούν κυρίως την ψυχολογία μας και την προσπάθεια μας να εξελιχθούμε προσωπικά, είναι αδύνατο να μην παρεισφρήσουν και στον χώρο εργασίας μας.

Οι περιοριστικές πεποιθήσεις συνήθως επηρεάζουν την απόδοση μας στην εργασία και ως εκ τούτου δημιουργούν ένα μπαράζ αρνητικών συναισθημάτων που πιάνει όλες τις πτυχές της ζωής μας.

Όσον αφορά το κομμάτι της εργασίας, μπορούμε να εξετάσουμε μερικές από αυτές καθώς και να δούμε με ποιον τρόπο αντιμετωπίζονται. Βάζοντας τέλος στις σκέψεις αυτές μπορούμε να κυνηγήσουμε την καριέρα που επιθυμούμε και να νιώθουμε καλά με την απόδοση και την εξέλιξη μας. Ορισμένες από αυτές είναι οι εξής:

 • Δεν είμαι αρκετά καλός: «Δεν είμαι αρκετά καλός για να διαχειριστώ αυτό το έργο».
 • Είμαι πολύ μεγάλος ή πολύ νέος: «Είμαι πολύ νέος για να γίνω μάνατζερ».
 • Δεν έχω αρκετό χρόνο: «Δεν έχω αρκετό χρόνο για να επενδύσω στον εαυτό μου».
 • Δεν είμαι αρκετά έξυπνος: «Δεν είμαι αρκετά έξυπνος για να διαχειριστώ αυτήν τη συνάντηση».
 • Δεν έχω αρκετή εμπειρία: «Δεν έχω αρκετή εμπειρία για αυτή την καριέρα».
 • Δεν θα είμαι ποτέ επιτυχημένος: «Δεν θα είμαι ποτέ επιτυχημένος στον κλάδο μου».
 • Δεν έχω αρκετά χρήματα: «Δεν έχω αρκετά χρήματα για να απολαύσω τη ζωή μου».
 • Δεν θα είμαι ποτέ ένας από τους καλύτερους: «Δεν θα είμαι ποτέ ένας από τους καλύτερους στην ομάδα».
 • Δεν είμαι αρκετά ταλαντούχος: «Δεν είμαι αρκετά ταλαντούχος για να πάρω προαγωγή».
 • Δεν θα γίνω ποτέ σπουδαίος ηγέτης: «Δεν θα γίνω ποτέ σπουδαίος ηγέτης με την έλλειψη αυτοπεποίθησής μου».

Ίσως να είδατε τον εαυτό σας σε κάποια από τα παραπάνω. Είναι σημαντικό, όμως, να καταλάβετε ότι αυτές οι αντιλήψεις το μόνο που κάνουν είναι να σας περιορίζουν. Το καλό είναι ότι αντιμετωπίζονται. Εδώ έχουμε συγκεντρώσει κάποια βήματα:

1. Προσδιορίστε την περιοριστική πεποίθηση που σας κρατάει πίσω
Το πρώτο βήμα για να ξεπεράσετε τις περιορισμένες πεποιθήσεις σας είναι να αναγνωρίσετε ποιες σας επηρεάζουν περισσότερο. Εάν φοβάστε ότι μπορεί να υπάρχουν πολλοί περιορισμοί, ξεκινήστε με την πιο ισχυρή και μετά επαναλάβετε αυτό το βήμα με κάθε περιοριστική πεποίθηση.

2. Αναγνωρίστε ότι είναι απλώς μια πεποίθηση
Αναγνωρίστε ότι η πεποίθησή σας μπορεί απλώς να είναι μια αβάσιμη πεποίθηση που βασίζεται σε μη υπαρκτά δεδομένα.

3. Αντιμετωπίστε την περιοριστική πεποίθηση
Τώρα που έχετε αναγνωρίσει ότι είναι απλώς μια πεποίθηση και όχι ένα θεμελιωμένο γεγονός, αμφισβητήστε την πεποίθησή σας. Αμφισβητήστε το θέτοντας ερωτήματα όπως:

 • Είναι όντως βάσιμη αυτή η πεποίθηση; Ποια είναι τα στοιχεία που την επιβεβαιώνουν;
 • Πάντα έτσι σκεφτόμουν; Αν όχι, τι έχει αλλάξει;
 • Υπάρχουν στοιχεία που αντικρούουν την πεποίθησή μου;
 • Πώς θα ήταν αν σκεφτόμουν τα αντίθετα;
 • Με βοηθά αυτή η πεποίθηση να προοδεύσω;
 • Πώς θα σκεφτόμουν αυτή την πεποίθηση αν ήμουν κάποιος άλλος που τα έχει καταφέρει;

Πολλές από αυτές τις ερωτήσεις μπορεί να ακούγονται παράξενες, αλλά έχουν σχεδιαστεί για να σας βοηθήσουν να διευρύνετε την οπτική σας για το θέμα. Όταν διαφωνείτε ενάντια στη δική σας αρχική σκέψη, μπορεί να αποτελέσει την αφορμή να μετατρέψετε αυτή την πεποίθηση σε κάτι θετικό.

4. Αναγνωρίστε τις επιζήμιες συνέπειες
Ποιες είναι οι συνέπειες της διατήρησης της περιοριστικής πεποίθησής σας; Κρατώντας την πεποίθηση ότι δεν μπορείτε να τα καταφέρετε επειδή αποτύχατε στην πρώτη σας προσπάθεια, μπορεί να σας στερήσει στο μέλλον την επιτυχία που επιζητάτε.

5. Υιοθετήστε μια νέα πεποίθηση
Επιλέξτε κάτι νέο για να πιστέψετε, κάτι που θα σας βοηθήσει να βελτιώσετε τη ζωή σας. Αυτή η μετάβαση μπορεί να μην είναι εύκολη. Εξαρτάται από το πόσο ριζωμένη είναι η αντίληψη αυτή μέσα σας. Αν θέλετε να προχωρήσετε και να αλλάξετε, θα χρειαστεί να έχετε τη δύναμη και το θάρρος να κάνετε αυτή την αλλαγή στη σκέψη και να υιοθετήσετε μια νέα πεποίθηση που θα φέρει θετικά αποτελέσματα στην επαγγελματική σας πορεία.

6. Κάντε το στην πράξη
Λάβετε δράση και αρχίστε να εφαρμόζετε πράγματα που υποστηρίζουν τη νέα σας πεποίθηση. Εάν η περιοριστική πεποίθησή σας σας είπε ότι είστε «πολύ μεγάλοι για να ξεκινήσετε σε έναν κλάδο», αρχίστε να υιοθετείτε μια πεποίθηση του «Ποτέ δεν είναι αργά για να ξεκινήσετε».

Το να προετοιμάζετε τον εαυτό σας με τις νέες σας πεποιθήσεις σημαίνει να δημιουργείτε την πραγματικότητα που θέλετε για τον εαυτό σας στο μυαλό σας, να οραματίζεστε τα αποτελέσματα που θέλετε να επιτύχετε. Η οπτικοποίηση είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να δημιουργήσετε προσμονή. Θα βιώσετε έτσι ψυχικά το αποτέλεσμα που θέλετε να πετύχετε.

Scroll to Top