Actionline

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΘΕΣΩ ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥ;

Αυτή είναι μια πολύ καλή ερώτηση προς συζήτηση. Πρέπει να προσθέτουμε συνοδευτικές επιστολές στο βιογραφικό μας όταν αυτές δεν είναι υποχρεωτικές; Αν είναι πώς τις χειριζόμαστε;

Υπάρχουν πολλές απόψεις σχετικά με το εάν μια συνοδευτική επιστολή έχει αξία στη σημερινή αγορά εργασίας και εάν είναι καθοριστική για την επιλογή σας για το στάδιο της συνέντευξης. Υπάρχουν εκείνοι που δεν δίνουν πολλή σημασία, άλλοι που τη ζητούν αλλά ρίχνουν μόνο μια γρήγορη ματιά αναμένοντας ότι θα διαβάσουν κλισέ και άλλοι που τις κοιτούν σχολαστικά και προσπαθούν να βγάλουν χρήσιμα συμπεράσματα για τον υποψήφιο από πληροφορίες που δεν θα μπορούσαν να δουν μέσα σε ένα τυπικό βιογραφικό. Αυτή κατά τη γνώμη μας είναι και η καλύτερη χρήση της συνοδευτικής επιστολής, να τονίσει τα χαρακτηριστικά που δεν φαίνονται στο βιογραφικό σας και να πει σύντομα τη δική σας ιστορία και γιατί θα ήσασταν ο ιδανικός να καλύψει αυτή τη θέση.

Το να γράψετε μια συνοδευτική επιστολή μπορεί να είναι δύσκολο ειδικά αν δεν είστε καλοί στη συγγραφή κειμένων. Ένας εργοδότης μπορεί να ζητήσει μια αντίστοιχη επιστολή ακόμη και για πιο τεχνικά επαγγέλματα. Όσο και αν σας δυσκολεύει ή απαιτεί χρόνο για να το κάνετε, θα πρέπει να σκεφτείτε ποια είναι τα οφέλη.

Μια συνοδευτική επιστολή δείχνει ότι έχετε πάρει στα σοβαρά τη θέση εργασίας

Η υποβολή μιας συνοδευτικής αποστολής δείχνει ότι αφιερώνετε χρόνο και κόπο για μια θέση εργασίας που θα θέλατε να καλύψετε. Δείχνει ότι έχετε πάρει τη διαδικασία εύρεσης εργασίας στα σοβαρά και ότι θέλετε να είστε τυπικοί με όλα. Αναλογιστείτε ότι αν είναι υποχρεωτική θα υπάρξουν περιπτώσεις υποψηφίων που δεν θα μπουν στη διαδικασία να αιτηθούν για τη θέση κάτι που σας δίνει απευθείας ένα προβάδισμα. Χωρίς συνοδευτική επιστολή, οι υπεύθυνοι προσλήψεων λαμβάνουν πολλές ημιτελείς αιτήσεις ή αιτήσεις από άτομα που στέλνουν μαζικά το βιογραφικό τους χωρίς κάποιες φορές να έχουν διαβάσει την ίδια την αγγελία. Συνεπώς, μια συνοδευτική επιστολή προσθέτει αξία στην αίτησή σας και δείχνει ότι ενδιαφέρεστε για την εταιρεία ή τη δουλειά.

Οι συνοδευτικές επιστολές είναι σημαντικές όταν υπάρχουν χρονικά κενά στο βιογραφικό σας

Είναι πολύ πιθανό στη μέχρι τώρα πορεία σας να έχει προκύψει κάποιο κενό είτε για προσωπικούς λόγους είτε γιατί μείνατε για ένα μεγάλο διάστημα άνεργοι. Για κάποιους άλλους αυτό το κενό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι αναζητούν επιλεκτικά εργασία και στέλνουν μόνο σε εταιρείες που θα ήθελαν πολύ να δουλέψουν. Η συνοδευτική επιστολή θα βοηθήσει ακριβώς να εξηγήσετε τα κενά στο εργασιακό σας ιστορικό. Μια καλή συνοδευτική επιστολή απαντά συχνά εκ των προτέρων στις ερωτήσεις που μπορεί να κάνει ένας υπεύθυνος προσλήψεων αφού διαβάσει το βιογραφικό σας.

Υπάρχει διαφορά στον τρόπου που βλέπουν τις συστατικές αποστολές οι μεγάλες και οι μικρές εταιρείες. Στις μεγάλες επιχειρήσεις οι επιστολές μπορεί να διαβαστούν σε δεύτερο χρόνο εφόσον γίνει ένα αρχικό shortlisting. Σε μικρότερες εταιρείες, ειδικά startup, μπορεί να τα διαβάσουν σχεδόν αμέσως.

Δεν μπορείτε ποτέ να είστε σίγουροι τι ψάχνει ο διευθυντής προσλήψεων ή πότε θα διαβάσει τη συνοδευτική επιστολή σας. Γι’ αυτό, ως αιτών, είναι πάντα καλό να γράφετε μια συνοδευτική επιστολή – παρόλο που συχνά αισθάνεστε ότι χάνετε το χρόνο σας.

Πώς να γράψετε μια συνοδευτική επιστολή;

Συγκεντρώσαμε μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να γράψετε μια καλή συστατική επιστολή ανάλογα με τις θέσεις εργασίας που απευθύνεστε.

Διαβάστε καλά την περιγραφή της θέσης εργασίας

Μια αγγελία συνήθως αναφέρει τα απαραίτητα και τα επιθυμητά προσόντα για τη θέση εργασίας. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετε εάν είστε κατάλληλοι για να υποβάλετε αίτηση. Διαβάστε καλά αν υπάρχουν οδηγίες όσον αφορά την υποβολή της αίτησης και τη συστατική επιστολή. Εξετάστε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσετε ορισμένες λέξεις-κλειδιά από την περιγραφή της θέσης εργασίας στο βιογραφικό σας αλλά και στη συνοδευτική επιστολή σας, ώστε ο υπεύθυνος προσλήψεων να γνωρίζει ότι καταλαβαίνετε τι είναι σημαντικό για εκείνον-η.

Προσωποποιήστε την αίτηση σας

Φροντίστε να προσαρμόσετε τη συνοδευτική επιστολή σας για κάθε θέση εργασίας που στοχεύετε. Είναι σημαντικό να διασφαλίσετε ότι όλα τα έγγραφα της αίτησής σας, συμπεριλαμβανομένης της συνοδευτικής επιστολής και του βιογραφικού σας, ταιριάζουν με τον ρόλο και την εταιρεία στην οποία υποβάλλετε αίτηση. Μια καλή συμβουλή είναι να αναζητήσετε το όνομα του υπεύθυνου προσλήψεων αν αυτό δεν αναφέρετε. Μπορείτε να το βρείτε κάνοντας μια απλή αναζήτησή στο LinkedIn.

Εστιάστε στα επιτεύγματα σας

Εστιάζοντας στις δεξιότητες και τα επιτεύγματά σας που κάνουν το βιογραφικό σας διαφορετικό από όλα τα άλλα που λαμβάνουν για μια συγκεκριμένη δουλειά, μπορείτε να αυξήσετε τις πιθανότητές σας να πετύχετε μια συνέντευξη. Οι υπεύθυνοι προσλήψεων δίνουν σημασία στο εάν αφιερώσατε χρόνο για να εξατομικεύσετε την επιστολή για την εταιρεία και την ανοιχτή τους θέση.

Διαβάστε ξανά και ξανά

Γράψτε ένα καθαρό κείμενο χωρίς πολλές μορφοποιήσεις. Βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν συντακτικά και ορθογραφικά λάθη. Φροντίστε να είναι ξεκάθαρα όσα λέτε και να υπάρχει συνοχή μεταξύ των παραγράφων. Αν βάλετε αριθμούς, να γνωρίζετε ότι τραβούν το μάτι γι’αυτό φροντίστε να αξιοποιήσετε καταλλήλως εκείνο το σημείο του γραπτού σας.

Συμπληρώστε τα Social Media σας

Αυτό είναι ένα προαιρετικό βήμα αλλά αν η θέση σχετίζεται με δημόσιο λόγο ή την προβολή σας, το να συμπεριλάβετε τα προφίλ σας στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης είναι άλλο ένα στοιχείο που μπορεί να προσθέσει στην αίτηση σας. Προϋπόθεση γι’αυτό είναι βέβαια να έχετε ελέγξει τι έχετε δημοσιεύσει στο παρελθόν. Καλώς η κακώς θα πρέπει να γνωρίζετε ότι αρκετές εταιρείες ρίχνουν μια γρήγορη ματιά στη δημόσια εικόνα σας μέσα από τα Social Media και παίζουν και αυτά έναν σημαντικό ρόλο.

Scroll to Top