Actionline

ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ: ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΓΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ

Τα τελευταία χρόνια γίνεται μεγάλος διάλογος για την προσωρινή απασχόληση, μια μορφή εργασίας η οποία είναι αρκετά παρεξηγημένη στην Ελλάδα.

Ίσως σε αυτό να έπαιξαν ρόλο κάποια κακά παραδείγματα στην αγορά και η διαχείριση του όλου θέματος από την πολιτεία με αποτέλεσμα πολλοί εργοδότες όσο και υποψήφιοι εργαζόμενοι να αντιμετωπίζουν με δυσπιστία το μοντέλο αυτό. Είναι αλήθεια πως στο εξωτερικό αντίστοιχες μορφές εργασίας έχουν βοηθήσει πολλούς ανθρώπους να μπουν στο εργασιακό στοίβο, να εμπλουτίσουν τα βιογραφικά τους με μεγάλα projects και παράλληλα να διαφυλάττουν τα εργασιακά τους δικαιώματα, τα οποία τα εξασφαλίζει ο ενδιάμεσος εργοδότης, συνήθως η εταιρεία recruiting που αναλαμβάνει την πρόσληψη και τη διαχείριση των αμοιβών εκ μέρους της εταιρείας που θέλει να στελεχώσει το προσωπικό.

Ας δούμε, όμως, πρώτα τι είναι η προσωρινή απασχόληση και έπειτα θα προχωρήσουμε στην ανάλυση των βασικών πλεονεκτημάτων της.

Η προσωρινή απασχόληση είναι η μορφή εργασίας όπου για περιορισμένο χρονικό διάστημα ένας μισθωτός εργάζεται για έναν έμμεσο εργοδότη μέσω μιας Εταιρείας Προσωρινής Απασχόλησης, που είναι ο άμεσος εργοδότης. Ο άμεσος εργοδότης υπογράφει με τον μισθωτό σχετική σύμβαση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου. Έμμεσος εργοδότης είναι το φυσικό ή νομικό πρόσωπο υπό την επίβλεψη και τη διεύθυνση του οποίου εργάζεται προσωρινά ο απασχολούμενος. Για να γίνει πιο αντιληπτό, μια εταιρεία αποφασίζει ότι έχει ανάγκη για ένα συγκεκριμένο διάστημα να προσλάβει 10 εργαζόμενους που θα βοηθήσουν στην εκτέλεση ενός project. Θέλοντας να αξιοποιήσει τα οφέλη της προσωρινής απασχόλησης απευθύνεται σε κάποια εταιρεία διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού, όπως είναι η Actionline και ζητά να βρεθούν οι συγκεκριμένοι μισθωτοί υπάλληλοι. Η Actionline ως άμεσος εργοδότης βρίσκει και προσλαβάνει εκ μέρους του έμμεσου εργοδότη τα άτομα αυτά που θα εργαστούν για την εκτέλεση του έργου διασφαλίζοντας τις αμοιβές τους αλλά και σε δεύτερο στάδιο τη μετάβαση τους σε μια νέα εργασία στην περίπτωση της σύμβασης ορισμένου χρόνου.

Το νομοθετικό πλαίσιο που θεσπίζει την Προσωρινή Απασχόληση ψηφίστηκε το 2008 σε ευρωπαϊκό επίπεδο μέσω της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2008/104/EK). Ήταν αποτέλεσμα μακρών διαβουλεύσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τους κοινωνικούς εταίρους και κάλυψε ένα μεγάλο αίτημα της αγοράς. Στη συνέχεια, ορίστηκε και σε εθνικό επίπεδο από την εκάστοτε χώρα.

Οφέλη προσωρινής απασχόλησης για εργαζόμενους

Μπορεί σε πρώτη άποψη να νιώθει κανείς ανασφάλεια να ακολουθήσει ένα τέτοιο μονοπάτι στην καριέρα του και ειδικά στην Ελλάδα, όμως, σε αυτό ευθύνεται η ελλιπής ενημέρωση σε ό,τι αφορά τα πλεονεκτήματα της προσωρινής απασχόλησης. Ας δούμε μερικά από τα οφέλη για τον εργαζόμενο:


1. Έχετε τον έλεγχο της δουλειάς σας
Ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη στην προσωρινή εργασία είναι η ευελιξία. Εσείς έχετε τον έλεγχο της καριέρας σας και είναι πολύ πιο εύκολο να ρυθμίζετε τη ζωή σας ή να παίρνετε χρόνο για ξεκούραση όταν τελειώνει κάποιο project και πριν πάτε στο επόμενο. Εάν προτιμάτε μια καριέρα που θα έχετε εσείς τον έλεγχο στην επαγγελματική σας ζωή, μια προσωρινή σύμβαση θα μπορούσε να λειτουργήσει για εσάς και να σας δώσει την ευελιξία που ψάχνετε.

2. Η προσωρινή απασχόληση είναι μια ευκαιρία για δικτύωση
Οι προσωρινοί ρόλοι είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να γνωρίσετε νέα άτομα και να αναπτύξετε το δίκτυο αναζήτησης εργασίας σας. Όταν αναλαμβάνετε μια προσωρινή εργασία, φυσικά θα συναντάτε περισσότερους ανθρώπους και περισσότερους ευκαιρίες για πιο μόνιμες συνεργασίες. Οι γνωριμίες στον τομέα σας σίγουρα θα σας βοηθήσουν να εξελιχθείτε επαγγελματικά και να πάρετε πολλή γνώση από διαφορετικούς ανθρώπους.

3. Μάθετε νέες δεξιότητες και αποκτήστε εμπειρία
Η προσωρινή απασχόληση είναι ένας γρήγορος τρόπος για να αποκτήσετε εμπειρία σε διαφορετικούς ρόλους καθώς και αναπτύξετε μια ευρεία γκάμα δεξιοτήτων εμπλουτίζοντας το βιογραφικό σας και δημιουργώντας μια εμπειρία που θα σας κάνει πολύ πιο άνετους σε οποιοδήποτε εργασιακό περιβάλλον. Εάν καταφέρετε να συνάψετε συμβάσεις με αξιόπιστες εταιρείες, θα αποκτήσετε μεγάλη εμπειρία, η οποία με τη σειρά της θα κάνει το βιογραφικό σας πιο εντυπωσιακό και θα βελτιώσει τις προοπτικές της επαγγελματικής σταδιοδρομίας σας.

4. Θέτετε τις βάσεις για κάτι πιο μόνιμο
Φανταστείτε να μην είστε ικανοποιημένοι από τη δουλειά σας και να έχετε εγκλωβιστεί σε αυτήν. Η προσωρινή απασχόληση μπορεί πιο εύκολα να σας βρει εναλλακτικές και να μεταπηδήσετε σε κάποια άλλη πιο εύκολα. Φανταστείτε τώρα ότι σας αρέσει η καινούρια και σας παρέχεται η δυνατότητα μιας πιο μόνιμης συνεργασίας. Ξέρετε τι θέλετε και που χρειάζεται να πάτε κι αυτό είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα για να αποφύγετε δυσάρεστες εξελίξεις στην καριέρα σας.

5. Μένετε ενημερωμένοι για όλες τις τελευταίες εξελίξεις
Σε πολλούς ρόλους, ένα κενό στην καριέρα σας μπορεί να σημαίνει ότι έχετε μείνει πίσω στη γνώση διαφόρων νέων διαδικασιών και γενικότερα ότι οι εξελίξεις στον τομέα σας σας έχουν ξεπεράσει . Οι προσωρινοί ρόλοι μπορούν να διασφαλίσουν ότι εσείς και το βιογραφικό σας είστε πλήρως ενημερωμένοι, εντυπωσιάζοντας τους μελλοντικούς εργοδότες.

6. Διατηρείτε όλα τα εργασιακά σας δικαιώματα
Ως έκτακτος υπάλληλος, εξακολουθείτε να έχετε δικαιώματα και εξακολουθείτε να δικαιούστε παροχές όπως επίδομα ασθενείας και επίδομα αδείας. Αναμένεται επίσης να έχετε την ίδια ποιότητα εργασιακών συνθηκών με τους μόνιμους συναδέλφους σας.

Όσον αφορά τους εργοδότες, το να επιλέξουν αυτό το μοντέλο στελέχωσης μπορεί να προσφέρει εξίσου οφέλη σε ό,τι αφορά την επιχείρηση τους. Ας δούμε μερικά από αυτά:

1. Κάλυψη εποχιακών αναγκών
Το τμήμα ανθρώπινου δυναμικού μπορεί εύκολα να προσαρμοστεί στις διακυμάνσεις του φόρτου εργασίας όταν έχει διαθέσιμους προσωρινούς εργαζομένους. Για παράδειγμα, το λιανικό γνωρίζει σημαντική άνοδο στις προσλήψεις όσο πλησιάζουμε στα Χριστούγεννα, επομένως μπορούν να χρησιμοποιηθούν προσωρινοί εργαζόμενοι για την κάλυψη αυτού του πρόσθετου φόρτου εργασίας.

2. Αντιμετώπιση Απουσιών μεγάλης διάρκειας
Οι προσωρινοί υπάλληλοι μπορούν να προσληφθούν γρήγορα και εύκολα για να καλύψουν απουσίες όπως μακροχρόνια ασθένεια, άδεια μητρότητας ή πατρότητας και ξαφνική αναχώρηση.

3. Ευελιξία
Η πρόσληψη προσωρινών εργαζομένων ενθαρρύνει το εργατικό δυναμικό να παραμείνει ευέλικτο και να ταιριάζει στις ανάγκες μιας αναπτυσσόμενης επιχείρησης.

4. Ένας τρόπος για μόνιμη πρόσληψη
Η προσωρινή απασχόληση σας επιτρέπει να δοκιμάσετε ένας υπάλληλος κάνει για εσάς, ώστε να του προσφέρετε μια θέση μόνιμης συνεργασίας. Ορίστε ένα δοκιμαστικό διάστημα και επικοινωνήστε με μια εταιρεία προσωρινών προσλήψεων για να σας βοηθήσει να προσλάβετε τον κατάλληλο άνθρωπο.

5. Ταχύτητα πρόσληψης
Η πρόσληψη προσωρινών εργαζομένων είναι ένας πιο γρήγορος τρόπος πρόσληψης. Ο σύμβουλος πρόσληψης θα συντονίσει όλους τους ελέγχους, την αρχική διαδικασία συνέντευξης και τη μισθοδοσία των προσωρινών εργαζομένων. Αυτό απελευθερώνει χρόνο στην επιχείρηση που είναι πολύτιμος για τις υπόλοιπες διαδικασίες.

6. Επιτρέπει τη διαχείριση μεγάλων projects
Η πρόσληψη προσωρινών εργαζομένων είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να βοηθήσετε τη διαδικασία διαχείρισης νέων έργων, την ανάληψη υπαρχόντων έργων για την επιτάχυνση της προόδου ή την αντιμετώπιση αμφιλεγόμενων ζητημάτων. Μπορεί να βοηθήσει αν αυξηθούν οι ανάγκες ανά πάσα στιγμή χωρίς να κινδυνέψει το έργο.

Η σημασία της προσωρινή απασχόλησης

Οι έρευνες δείχνουν σημαντική αύξηση από χρόνο σε χρόνο σε ό,τι αφορά την προσωρινή απασχόληση. Τα πιο πρόσφατα δεδομένα μας έρχονται από την Αμερική, όπου κατά τη διάρκεια ενός έτους, οι εταιρείες στελέχωσης προσέλαβαν 16 εκατομμύρια έκτακτους και συμβασιούχους υπαλλήλους. Οι περισσότεροι υπάλληλοι (73%) εργάζονται με πλήρη απασχόληση. Έξι στους δέκα υπαλλήλους στελέχωσης (64%) εργάζονται για να καλύψουν το κενό που προκύπτει μεταξύ των μόνιμων θέσεων εργασίας ή για να τους βοηθήσουν να βρουν μια πιο σταθερή δουλειά.

Η πολιτεία πρέπει να δώσει επιπλέον κίνητρα με την ανεργία που αντιμετωπίζουμε να απορροφηθεί περισσότερο προσωπικό τόσο σε προγράμματα προσωρινής απασχόλησης όσο και σε ό,τι αφορά πιο μόνιμες θέσεις εργασίας. Ακόμη, πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι κάθε μορφή απασχόλησης εφόσον γίνεται με σεβασμό απέναντι στον εργαζόμενο είναι αποδεκτή.

Η Actionline μπορεί να βοηθήσει τόσο όσους αναζητούν εργασία με αγγελίες που δημοσιεύει καθημερινά αλλά και εργοδότες που αναζητούν προσωπικό για να στελεχώσουν στις επιχειρήσουν τους.

Scroll to Top