Actionline

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ: ΠΩΣ ΝΑ ΞΕΧΩΡΙΣΕΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΝΤΑΣ 5 ΒΗΜΑΤΑ

Αν έχετε αιτηθεί για μια θέση εργασίας μέσω κάποιας αγγελίας της ActionLine ή μέσω κάποιου άλλου μέσου και σας έχουν προσκαλέσει σε μια διαδικτυακή πρώτη γνωριμία – συνέντευξη εργασίας, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι υπάρχει τρόπος να ξεχωρίσετε ακόμα και από απόσταση.

Οι τελευταίες εξελίξεις που άλλαξαν τον κόσμο έχουν κάνει τη μέθοδο αυτή πιο δημοφιλή από ποτέ. Ακόμα και αν πρόκειται για μια εργασία που απαιτείται η φυσική σας παρουσία (on-site job) ή μια δουλειά που γίνεται πλήρως εξ αποστάσεως (remote job), το να σας ζητήσουν να κάνετε μια συνέντευξη εξ αποστάσεως έχει γίνει κάτι συνηθισμένο.

Η προετοιμασία για αυτή τη συνέντευξη, πέραν της προετοιμασίας που απαιτεί κάθε τέτοιου είδους συνάντηση, προσθέτει πλέον και τον παράγοντα της τεχνολογίας. Πάμε, λοιπόν, να δούμε πέντε τρόπους που θα σας κάνουν να είστε πανέτοιμοι για μια εξ αποστάσεως συνομιλία με τον υποψήφιο εργοδότη.

Εξασκηθείτε στο πρόγραμμα τηλεδιάσκεψης

Είτε πρόκειται για το Google Meets, το ZOOM, είτε το Skype ή το Microsoft Teams, πρέπει να εξασκηθείτε στον τρόπο λειτουργίας του και να είστε σίγουροι ότι έχετε συμβατό μικρόφωνο και κάμερα. Μην περιμένετε να το ανοίξετε την τελευταία στιγμή γιατί το οποιοδήποτε τεχνικό ζήτημα θα διογκώσει το άγχος σας και ενδεχομένως θα επηρεάσει την απόδοση σας στη συνέντευξη εργασίας. Μπείτε ήδη από την ημέρα που θα λάβετε την πρόσκληση και ελέγξτε το περιβάλλον της εφαρμογής και τον τρόπο λειτουργείας. Αν δεν έχετε προηγούμενη εμπειρία με την εφαρμογή δείτε στο Youtube αν χρειαστεί κάποιο video που να εξηγεί τη διαδικασία συμμετοχής.

Φροντίστε για την εικόνα σας στην κάμερα

Αν είναι σημαντικό να κάνετε μια καλή πρώτη εντύπωση στη δια ζώσης συνέντευξη, είναι ακόμη πιο σημαντικό να προσέξετε την εικόνα σας όταν βρίσκεστε στο σπίτι. Το σπίτι είναι ένας πολύ προσωπικός χώρος που μιλάει για εσάς. Φροντίστε να έχετε μια καθαρή εικόνα, δώστε σημασία στο τι φαίνεται από πίσω σας και καθίστε δίπλα σε μια φωτεινή πηγή που θα δίνει τη δυνατότητα στην κάμερα σας να αποδώσει καλύτερα. Οπωσδήποτε δεν θέλουμε παράθυρα από πίσω σας που θαμπώνουν λόγω της φωτεινότητας την εικόνα σας. Ετοιμαστείτε όπως θα ετοιμαζόσασταν για να πάτε στον χώρο εργασίας. Καθίστε αναπαυτικά. Εξασφαλίστε ησυχία στον χώρο και φροντίστε να υπάρχει σε όλα μια ουδετερότητα. Οποιαδήποτε πληροφορία στον χώρο μπορεί να αποπροσανατολίσει τη συζήτηση ή να δημιουργήσει μια εντύπωση που είναι περιττή για εσάς.

Δημιουργήστε μια καλή σχέση με αυτόν που έχετε απέναντι σας

Κάτι το οποίο είναι σημαντικό τόσο στις δια ζώσης συνεντεύξεις όσο και στις εξ αποστάσεως είναι να δημιουργήσετε μια καλή επικοινωνιακή σχέση με τον άνθρωπο που έχετε απέναντι σας. Ειδικά η απόσταση μπορεί να δυσκολέψει τη δημιουργία μιας πιο άμεσης επικοινωνίας. Φροντίστε να εκφράζεστε με ζωντάνια και να περνάτε τα σωστά μη λεκτικά μηνύματα. Θα πρέπει να έχετε τον έλεγχο των εκφράσεων σας και τον έλεγχο των χεριών σας. Να θυμάστε ότι ο συνεντευκτής δεν σας βλέπει ολόκληρους αλλά αυτό που μπορεί να δείξει η κάμερα σας. Προσπαθήστε, λοιπόν, να είστε εκφραστικοί και να σκέφτεστε τα μηνύματα που μεταδίδετε όταν μιλάτε ή όταν απλώς ακούτε ενεργητικά όσα λέγονται.

Ετοιμάστε ερωτήσεις για τη θέση

Σε όλες τις συνεντεύξεις υπάρχει εκείνο το σημείο που ο άνθρωπος που έχετε απέναντι σας θα σας απευθύνει τον λόγο και θα σας ζητήσει να κάνετε κάποια ερώτηση που αφορά τη θέση εργασίας. Θα πρέπει να έχετε διαβάσει πολύ καλά την αγγελία και να έχετε δει την εταιρική ιστοσελίδα ώστε να είστε σε θέση να γνωρίζετε όσα πιο πολλά πράγματα γίνεται. Μια εύστοχη ερώτηση μπορεί να αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα για την επιλογή σας. Ειδικά όταν πρόκειται για μια εξ αποστάσεως συνέντευξη η καλή προετοιμασία είναι πολύ σημαντική γιατί χάνεται η δια ζώσης επαφή όπως και οι πληροφορίες που μπορεί να λάβετε απλώς περπατώντας στους χώρους της εταιρείας.

Ελέγξτε ότι έχετε τερματίσει την κλήση

Υπάρχει αυτή η μικρή περίπτωση από τον ενθουσιασμό σας να παραλείψετε να αποσυνδεθείτε από τη τηλεδιάσκεψη και να αφήσετε ανοιχτό το μικρόφωνο και την κάμερα σας. Μόλις ολοκληρωθεί η συνέντευξη φροντίστε να τερματίσετε την κλήση και να βεβαιωθείτε ότι έχετε βρει από την εφαρμογή που χρησιμοποιήσατε. Δεν θέλετε να βρεθείτε εξ απήνης, ούτε να μεταδώσετε κάποιο μήνυμα off the record, ενώ πιστεύετε ότι έχει κλείσει την κλήση ο υποψήφιος εργοδότης σας. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας μπορείτε να δώσετε λίγο χρόνο στον εαυτό σας για να επεξεργαστείτε τις πληροφορίες που λάβατε, ενώ λόγω της απόστασης που σας χωρίζει είναι ακόμη πιο χρήσιμο να κάνετε μια ερώτηση με το πέρας των ημερών για την εξέλιξη του αιτήματος σας για τη θέση.

Όπως έχετε καταλάβει ήδη, η συνέντευξη εξ αποστάσεως δεν διαφέρει πολύ από την παραδοσιακή. Απλώς η διαμεσολάβηση του υπολογιστή και η απόσταση που δημιουργεί απαιτεί από εσάς ακόμη πιο προσεκτικό χειρισμό ώστε να φροντίσετε να δώσετε μια καλή εντύπωση τόσο από άποψη εικόνας όσο και από άποψη άνεσης της επικοινωνίας. Με σωστή προετοιμασία και προσοχή θα έχετε εξασφαλίσει μια πολύ καλή απόδοση και πλέον έγκειται στην αξιολόγηση του τμήματος ανθρώπινου δυναμικού και στον εργοδότη η πιθανότητα συνεργασίας σας.

Scroll to Top