Actionline

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ UPSKILLING ΚΑΙ ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ;

Στη σημερινή μεταβαλλόμενη αγορά εργασίας που κινείται με γρήγορους ρυθμούς, η σημασία της αναβάθμισης των δεξιοτήτων (ή αλλιώς upskilling) για όσους αναζητούν εργασία δεν μπορεί να αγνοηθεί. Με την τεχνολογία να προχωρά με εκθετικό ρυθμό και την δημιουργία νέων αγορών, έχει καταστεί ζωτικής σημασίας για τα άτομα που αναζητούν εργασία να αποκτούν συνεχώς νέες δεξιότητες και γνώσεις για να παραμείνουν ενήμεροι και ανταγωνιστικοί στους τομείς τους.

Τι είναι το upskilling;

Το upskilling είναι η αναβάθμιση δεξιοτήτων, η οποία αναφέρεται στη διαδικασία απόκτησης νέων δεξιοτήτων ή βελτίωσης των υφιστάμενων για την ενίσχυση της απασχολησιμότητας και των προοπτικών σταδιοδρομίας κάποιου. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει παρακολούθηση μαθημάτων, εργαστηρίων ή σεμιναρίων, εκμάθηση νέου λογισμικού ή εργαλείων ή απόκτηση εμπειρίας μέσω πρακτικής άσκησης ή εθελοντισμού.

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ προβλέπει ότι πάνω από το μισό του συνόλου των εργαζομένων παγκοσμίως θα χρειαστεί να αναβαθμίσει ή να ανανεώσει τις δεξιότητές του έως το 2025 για να συμβαδίσει με τις εξελίξεις.


Γιατί είναι απαραίτητο για όσους αναζητούν εργασία σήμερα;

Το upskilling είναι πολύ σημαντικό στη σημερινή αγορά εργασίας και είναι κάτι που προσέχουν πολύ και οι εργοδότες πριν κάνουν μια προσφορά εργασίας. Μερικοί λόγοι που είναι απαραίτητο να εστιάσετε στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων σας είναι οι εξής:

Ικανότητα προσαρμογής

Ένας από τους κύριους λόγους για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων σας είναι η προσαρμογή στη συνεχώς μεταβαλλόμενη αγορά εργασίας. Η ζήτηση για ορισμένες δεξιότητες και γνώσεις μπορεί να αλλάξει γρήγορα και όσοι αποτυγχάνουν να αφομοιώσουν τη νέα γνώση κινδυνεύουν να μείνουν πίσω στον τομέα τους. Παραμένοντας ενημερωμένοι με τις τελευταίες τάσεις και τεχνολογίες του κλάδου σας, δείχνετε πιο προσαρμοστικοί και ευέλικτοι, κάτι που θα εκτιμήσουν πολύ σε εσάς οι πιθανοί εργοδότες σας.


Ανταγωνιστικό πλεονέκτημα

Σε μια άκρως ανταγωνιστική αγορά εργασίας, η αναβάθμιση δεξιοτήτων μπορεί να δώσει σε όσους αναζητούν εργασία ένα σημαντικό πλεονέκτημα έναντι άλλων υποψηφίων. Οι εργοδότες είναι πάντα σε επιφυλακή για υποψηφίους με ποικίλες δεξιότητες και γνώσεις, και εκείνοι που μπορούν να επιδείξουν την ικανότητά τους να μαθαίνουν και να προσαρμόζονται γρήγορα είναι πιο πιθανό να ξεχωρίσουν από το πλήθος. Η αναβάθμιση δεξιοτήτων μπορεί επίσης να οδηγήσει σε καλύτερες ευκαιρίες εργασίας, υψηλότερους μισθούς και ασφάλεια εργασίας.


Προσωπική ανάπτυξη

Η αναβάθμιση δεξιοτήτων μπορεί επίσης να είναι ένας τρόπος για όσους αναζητούν εργασία να αναπτυχθούν και προσωπικά. Η εκμάθηση νέων δεξιοτήτων και γνώσεων μπορεί να είναι μια εμπειρία πρόκλησης και μπορεί να βοηθήσει τα άτομα να αναπτύξουν μια αίσθηση σκοπού και ικανοποίησης στην καριέρα τους. Επιπλέον, η αναβάθμιση δεξιοτήτων μπορεί να βοηθήσει τα άτομα να ανακαλύψουν νέα επαγγελματικά μονοπάτια και ευκαιρίες που μπορεί να μην είχαν σκεφτεί πριν.


Το βλέμμα στο μέλλον

Με τον ρυθμό της τεχνολογικής προόδου, γίνεται ολοένα και πιο σημαντικό για τα άτομα που αναζητούν εργασία να προστατεύσουν τη σταδιοδρομία τους. Η αναβάθμιση δεξιοτήτων μπορεί να βοηθήσει τα άτομα να παραμείνουν μπροστά και να προετοιμαστούν για τις δουλειές του αύριο. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει εκμάθηση νέου λογισμικού ή εργαλείων, απόκτηση εμπειρίας σε αναδυόμενες βιομηχανίες ή ανάπτυξη δεξιοτήτων που έχουν μεγάλη ζήτηση στη μελλοντική αγορά εργασίας.


Επαγγελματική ανάπτυξη

Η αναβάθμιση δεξιοτήτων είναι επίσης μια ουσιαστική πτυχή της επαγγελματικής εξέλιξης. Επενδύοντας στις δικές τους δεξιότητες και γνώσεις, τα άτομα που αναζητούν εργασία μπορούν να βελτιώσουν την απόδοση και την παραγωγικότητά τους, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη ικανοποίηση από την εργασία και επαγγελματική ανέλιξη. Επιπλέον, η αναβάθμιση δεξιοτήτων μπορεί να βοηθήσει τα άτομα να αναπτύξουν ηγετικές δεξιότητες, να βελτιώσουν τις δεξιότητες επικοινωνίας και συνεργασίας τους και να ενισχύσουν τις ικανότητές τους στην επίλυση προβλημάτων, τα λεγόμενα soft skills που είναι πολύ εξίσου σημαντικά στις μέρες μας.

Τα πιο σημαντικά hard και soft skills που σας κάνουν ανταγωνιστικούς στην αγορά εργασίας

Όσον αφορά τα Soft Skills τα οποία αφορούν κυρίως τον τρόπο που δουλεύετε και την προσωπικότητα σας, τα πιο χρήσιμα είναι οι ικανότητες επικοινωνίας, management, εξυπηρέτησης, πωλήσεων, δημιουργικότητας, προγραμματισμού, ηγεσίας, προσοχής στη λεπτομέρεια, καινοτομίας και αυτοπαρακίνησης.

Στον αντίποδα, τα hard skills, δεξιότητες που μαθαίνετε μέσα από εκπαιδεύσεις, που είναι χρήσιμα για την αγορά εργασίας είναι τα οικονομικά, o έλεγχος (auditing), τα λογιστικά, το Agile (project management), τα ΚPIs, το Business Development, τα Logistics, η Νοσηλευτική, η Ψυχική Υγεία και οι δεξιότητες πληροφορικής όπως η SQL.

Συμπερασματικά, η αναβάθμιση δεξιοτήτων είναι μια κρίσιμη πτυχή της εξέλιξης της σταδιοδρομίας στη σημερινή αγορά εργασίας. Επιτρέπει στα άτομα που αναζητούν εργασία να παραμείνουν ανταγωνιστικοί και προσαρμόσιμοι στην πορεία της καριέρας τους. Καθώς η αγορά εργασίας συνεχίζει να εξελίσσεται, η αναβάθμιση δεξιοτήτων θα γίνεται όλο και πιο σημαντική και όσοι επενδύουν στις δικές τους δεξιότητες και γνώσεις θα είναι σε θέση να επιτύχουν.

Scroll to Top