Actionline

ΤΙ ΚΟΙΤΟΥΝ ΠΡΩΤΑ ΟΙ RECRUITERS ΣΤΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΑΣ;

Ποια είναι τα σημεία που δίνουν έμφαση οι recruiters όταν βλέπουν το βιογραφικό σας και πώς μπορείτε να κάνετε καλή εντύπωση;

Η δημιουργία του βιογραφικού δεν είναι τόσο απλή όσο μπορεί να ακούγεται. Εξάλλου το να ψάχνεις για δουλειά είναι ένα full time job από μόνο του. Χρειάζεται να τροποποιείτε κατάλληλα το βιογραφικό σας για να ταιριάζει στην εκάστοτε θέση και να γράφετε όπου χρειαστεί την αντίστοιχη συνοδευτική επιστολή. Το να κάνετε όλη τη διαδικασία προσεκτικά θα βοηθήσει πολύ τον υπεύθυνο πρόσληψης, που μπορεί να είναι μια εταιρεία recruiting όπως η ACTIONLINE, ο υπεύθυνος του τμήματος Ανθρώπινου Δυναμικού ή ο διευθυντής μιας μικρής εταιρείας.

Οι έρευνες που έχουν γίνει με τη συμμετοχή των ίδιων των υπεύθυνων προσλήψεων έχουν καταλήξει στο γεγονός ότι οι recruiters παρατηρούν περισσότερο τα εξής σημεία από την πρώτη κιόλας ματιά:

Η συνοχή στην προϋπηρεσία

Πολύ σημαντικός παράγοντας και εκεί που πέφτει πρώτα το μάτι είναι αν υπάρχουν κενά στην καριέρα σας. Συνήθως, ένα μεγάλο κενό ή ακόμη περισσότερο μεγάλες αποστάσεις από εργασία σε εργασία μπορούν να δημιουργήσουν ερωτήματα στον υπεύθυνο πρόσληψης και είναι στο χέρι του αν θα σας κάνει κάποια σχετική ερώτηση στη συνέντευξη ή αν θα το κρίνει αρνητικά. Συνήθως, υπάρχουν πολλοί σημαντικοί λόγοι που κάποιος απέχει από την εργασία και σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται και οι προσωπικοί. Αν όμως το κενό δημιουργήθηκε επειδή υπήρξε στράτευση για τους άνδρες ή επειδή η εργασία που κάνατε τότε δεν είναι σχετική με τη θέση, θα πρέπει να μην το αφήσετε να αιωρείται αλλά να φαίνεται στο βιογραφικό σας για να υπάρχει μια λογική συνέχεια. Το ίδιο εντύπωση κάνει και όταν φαίνεται στο βιογραφικό σας να αλλάζετε εργασία πολύ τακτικά. Ο recruiter δεν είναι σε θέση να ξέρει αν βιώσατε μια δύσκολη κατάσταση ή αν απλώς είστε σε μια κατάσταση ευμετάβλητη που σας δυσκολεύει να παραμείνετε πιστός σε μια εργασία. Θα πρέπει εδώ να δώσετε προσοχή και να εξετάσετε το κίνητρο πίσω από αυτό καθώς μπορεί να δεχτείτε μια σχετική ερώτηση.

Εξατομίκευση

Όταν χρησιμοποιούμε τον όρο αυτό αναφερόμαστε κυρίως στο ότι το βιογραφικό πρέπει να δείχνει έτοιμο για τη θέση. Τι σημαίνει αυτό; Ότι αν έχετε σχετική προϋπηρεσία πρέπει να την τονίζετε. Δεν χρειάζεται να βάζετε την εκπαίδευση πρώτη στο βιογραφικό σας αν έχετε σχετική επαγγελματική εμπειρία και ακόμη περισσότερο αν δεν σχετίζονται οι σπουδές σας με το αντικείμενο σας. Η καλύτερη συμβουλή είναι να συμπεριλάβετε ένα πολύ σύντομο κείμενο ψηλά στο βιογραφικό που να παρουσιάζει γιατί είστε κατάλληλος-η για τη θέση, το οποίο θα τροποποιείτε κάθε φορά ανάλογα με την αγγελία και τον υποψήφιο εργοδότη. Με τον ίδιο τρόπο θα κινηθείτε και στη συνοδευτική επιστολή αν ζητηθεί.

Προσδοκίες

Είναι πολύ σημαντικό να δημιουργήσετε τις κατάλληλες προσδοκίες με την παρουσίαση του βιογραφικού σας. Πρέπει ο υπεύθυνος στελέχωσης να μπορεί να αντιληφθεί τα πλεονεκτήματα σας, τα βασικά στοιχεία του επαγγελματικού ιστορικού σας και των δεξιοτήτων σας όπως και τους κλάδους που έχετε εργαστεί. Φροντίστε να είναι ξεκάθαρο το τι κάνατε σε κάθε θέση εργασίας για να μπορεί να αντιληφθεί αν θα ταιριάζατε σε αυτό που αναζητά.

Πληρότητα της αίτησης

Όταν πρόκειται να αιτηθείτε για μια εργασία, ενδέχεται να πρέπει να συμπληρώσετε κάποια πεδία πριν προχωρήσετε στην υποβολή του βιογραφικού. Ίσως εκεί υπάρχουν και επιπλέον ερωτήσεις που θα δώσουν μια πρώτη εικόνα για εσάς. Φροντίστε να μην προσπεράσετε αυτά τα πεδία και συμπληρώστε τα όλα με σωστό τρόπο καθώς έτσι θα έχετε φτιάξει ένα ολοκληρωμένο αίτημα για τη θέση. Αν εκεί έχετε γράψει πολύ πρόχειρα αυτά που θέλετε να πείτε ή δεν έχετε προσέξει τυχόν λάθη σε στίξη και ορθογραφία μπορεί να δώσει μια κακή πρώτη εντύπωση στον recruiter που θα εξετάσει την αίτηση σας.

Μέγεθος βιογραφικού

Στην προσπάθεια σας να δείξετε όλα τα προσόντα σας μπορεί να υπερβάλετε ως έναν βαθμό και να στείλετε ένα μεγάλο βιογραφικό. Μεγάλα βιογραφικά μπορούν να είναι όσα προορίζονται για ακαδημαϊκούς σκοπούς. Τα βιογραφικά που απευθύνονται για εργασία υπάρχει ένας χρυσός κανόνας των 2 σελίδων. Φροντίστε να ομαδοποιήσετε καλά τις πληροφορίες σας και να εκμεταλλευτείτε τον χώρο που έχετε. Έρευνες έχουν δείξει ότι μια πρώτη ανάγνωση του βιογραφικού σας διαρκεί 6-7 δευτερόλεπτα, γι’αυτό κάντε τα να αξίζουν και να τραβήξουν την προσοχή.

Ορθογραφία και συντακτικό

Το αυτονόητο το αφήσαμε για το τέλος! Διαβάστε όσες φορές χρειαστεί το βιογραφικό σας προκειμένου να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν καθόλου συντακτικά ή ορθρογραφικά λάθη. Συνήθως αυτά τραβούν το μάτι και δημιουργούν μια όχι και τόσο καλή εντύπωση ακόμη και αν είναι κάποιο λάθος απροσεξίας. Καθώς το βιογραφικό αποτελεί ίσως η μόνη ευκαιρία να συστήσετε τον εαυτό σας στον υπεύθυνο πρόσληψης, κάντε όσες φορές χρειαστεί τον έλεγχο για να φύγει από εσάς προσεγμένο και σωστό!

Αναζητάτε εργασία; Πλέον ξέρετε τι να προσέξετε! Ανατρέξτε στις θέσεις εργασίας της ACTIONLINE και στείλτε το βιογραφικό σας!

Scroll to Top